Isä raskaushormonien kourissa

sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

Tuotantoeläimen verestä kaivetut prinsessakromosomit ja isyyteen kohdistuva varkausyritys


Naistenpäivä vuonna 2020 ja oma elämäni nainen kantaa sisällään toista lastamme tänään lukemilla 21+3, eli olemme jo 22. raskausviikolla. Torstaina kävimme rakenneultrassa ihastelemassa pienokaistamme, joka siellä kohdussa kovin aktiivisesti liikahtelikin potkien ja muita asiaankuuluvia liikkeitä tehden. Monet vanhemmat haluavat rakenneultran yhteydessä tietää lapsensa sukupuolen. Me tiesimme sen jo paljon sitä ennen. Jos tarkkoja ollaan, niin tiesimme sen sinä päivänä, kun teimme positiivisen raskaustestin. Ikävä tuottaa pettymys, mutta emme siis kuitenkaan olleet löytäneet sellaista testiä, josta näkee lapsen sukupuolen jo alkuvaiheessa. Meillä oli alusta asti sisäinen varmuus siitä, että nyt tulee tyttö taloon. Ja se varmuus on sittemmin lääketieteen avulla varmennettu.
Prinsessavauvojen vaateosatolla
Esikoispojan aikana vaimolta otettu verinäyte lähetettiin Amerikkaan asti tutkittavaksi. Katsoivat, onko kromosomipoikkeavuuksia ja siinä samalla oli mahdollista saada tieto lapsen sukupuolesta. Sanoo Seta mitä sanoo, mutta lääketiede sanoo, että sukupuolen määräytyminen ei ole kiinni siitä, mikä ihminen kokee olevansa, vaan siitä, millaiset kromosomit tämä vanhemmiltaan saa. Tarkemmin sanottuna siitä, millaisen kromosomin lapsi saa nimenomaan isältään. Äidit pystyy antamaan lapselle vain yhdenlaista kromosomia.

Nyt ei tarvinnut lähettää verta Jenkkeihin asti, olivat kuulemma Turussa oppineet samat konstit. No, melkein ulkomailla sekin. Eräs sukulaismies käy huolestuttavan usein Turussa. Huoltani lievitti kuitenkin, kun sain tietää että mennen tullen hän pysähtyy rajalla, kaivaa autonsa tavaratilasta rautakangen, lyö sen maahan ja nitkauttaa pari kertaa. Aikansa kun ramppaa Turussa, niin irtoaa koko kaupunki muusta mantereesta ja ajautuu Ruotsiin. Näin hän kertoi. Tuskin on syytä epäillä. Turkulaiset sitten kirjasivat Omakantaan, että tyttö siellä on, ja muutenkin terveillä kromosomeilla varustettu lapsi. Rakenneultrasta sen pystyi sitten vielä näkemäänkin.

Ultraava kätilö kertoi, että pienellä prinsessallamme on missin sääret. Eikä ihme, itsehän olisin takuulla Miss Universum tai vastaava, jos olisin sattunut syntymään naiseksi. Ainakin säärien pituudesta päätellen.

Olimme todellakin lapsen sukupuolesta niin varmoja, ettemme alkaneet pojalle edes nimeä miettimään. Tytön nimessäkin on ollut kyllä vääntämistä ja muuta väittelyä. Naiset on alusta asti hankalampia kuin miehet. Pojalle kun aikanaan mietittiin nimeä, niin siinä ei ehtinyt kissaakaan sanoa kuin pitkähäntäiseksi eläimeksi, kun vastaus oli lukittu. Nyt on jahkattu niin, ettei lopullista varmuutta kai ole vieläkään.

Mutta kyllä minäkin jo melkein mieleni pahoitin näissä neuvolasysteemeissä. Vaimoni oli saanut neuvolasta täytettäväksi sellaisen kyselyn, jolla kartoitettiin perheen tilannetta ja jaksamista. Allekirjoitusten kohdalla sitten verenpaineet kohahti. Viivojen alla ei enää lukenutkaan äidin ja isän allekirjoitus, vaan SYNNYTTÄJÄN ja PUOLISON allekirjoitus. No, sen virheen korjasin toki takaisin alkuperäiseen asuunsa, mutta ikävä kyllä edes minä en kaiketi pysty itse korjaamaan sitä virhettä muualla kuin paperilla. Virhe kun on jossain paljon syvemmällä kuin yhdessä lomakkeessa.Suvaitsevaisuuden ja sivistyneisyyden nimissä tämä tähän saakka suunnilleen järkevä kansa on ajanut itsensä sellaiseen tilanteeseen, että kenenkään puuttumatta jotkut ymmärrykseltään hämärtyneet tahot ovat voineet mennä peukaloimaan sellaisia käsitteitä kuin ”äiti” ja ”isä”. Terminä ”synnyttäjä” toki kuvaa edelleen selkeästi äitiä, mutta saa tämän kuulostamaan lähinnä tuotantoeläimeltä. ”Puoliso” sen sijaan ei enää millään tavalla viittaa isyyteen. Isänä olen siksi tuohtunut tästä. Siis toki olen vaimoni puoliso, mutta sitä olin jo vuosia ennen kuin saimme ensimmäisen lapsemme. Lapsi tekee naisesta äidin ja miehestä isän. Nyt siis kärjistetysti sanottuna voisi todeta, että vihervasemmisto on vienyt mieheltä oikeuden olla isä. Onneksi tuo toki toteutuu pahimmillaankin vain paperilla.

Rakenneultraan mennessä olin jo leppynyt, ja lähinnä naureskelin neutralisoimisen mukanaan tuomia käytännön haasteita. Jos nimittäin ei kohta enää ole miehiä ja naisia, vaan pelkkiä henkilöitä, ja jos ei ole äitejä ja isiä, vaan synnyttäjiä ja puolisoita, niin miltähän neuvoloiden ja sairaaloiden kyltit alkavat sitten näyttää. Siis kun on naistentautien osasto, niin mitenkäs sen muutat samaan aikaan neutraaliksi ja kuitenkin sellaiseksi, että naiset tietävät sinne mennä? Ai niin, mutta kun ei enää ole naisia, niin ei enää ole tietenkään myöskään naistentauteja. Sääli niitä lääkäreitä, jotka ovat erikoistuneet katoamassa olevalle alalle. Ja turhaan on lääketiede sitten senkin keksinyt, että lapsen sukupuolen voi selvittää jo varhaisessa vaiheessa, jos ei sukupuolia enää olekaan. Sitten ei kyllä vietetä enää naistenpäivääkään.

Joka tapauksessa meillä iloitaan nyt siis aivan avoimesti siitä, että perheeseemme vallitsevan äijävallan tilalle on luvassa tasavalta, ja taloon tulee tyttö joka on varsinainen prinsessa – missin sääret tai ei.

Tyttö on kovin tervetullut (toki niin olisi ollut poikakin). Aito-Iisakki on alusta asti ollut niin maskuliininen tapaus, että tulee mukavaa kontrastia, kun tulee nyt vähän prinsessameininkiä ja hörhelöhameita taloon. Geenit on kyllä sellaiset, että My Little Ponyjen lisäksi saattaa tarvittaessa kaulinkin heilahtaa. Siis leipomisleikeissä.

Isänä olen kyllä miettinyt paljonkin, mitä eroa on olla pienen pojan isä verrattuna siihen, millaista on olla pienen tytön isä. Vaikka toki samaan aikaan molempien isä ihan yhtä lailla onkin. Kirjoitan siitä erillisen postauksen, muuten tästä tulee taas seitsemän A4 sivua, ja olen joskus saanut palautetta siitä, että sellaiset ovat muka liian pitkiä blogin seuraajien luettavaksi. Ettekö te lue kirjoja, hyvänen aika?

8 kommenttia:

 1. Pakko kommentoida 6pojan ja 1tytön äitinä et ne tytöt kietoo kyllä isin pikkusormen ympärille, kaikella rakkaudella. Meillä se on isi joka on ne barbit ja prinsessa sälän Tytölle ostanut, äitillä alkaa vähän jo mennä yli toi frozen yms. Ja jos et vielä tiedä mikä frozen on, opit kyllä 😁

  VastaaPoista
 2. Tyttäresi ei välttämättä ole prinsessatyyppiä ��. Siihenkin kannattaa varautua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun on kuninkaallista sukua, on prinsessa riippumatta siitä heiluttaako kaulinta vai ei 👍

   Poista
 3. Aivan hulvatonta tekstiä <3 Kiitos Jimmy taas tästä :) Onnea vielä kovasti tuosta tulevasta prinsessa säärisestä tyttösestä. Tytöt ne kietoo isät pikkusormensa ympärille näppärästi ja nopeesti :) <3 Marjut W

  VastaaPoista
 4. Yritys varmaan on olla hauska ja toisiin se kolahtaakin. No ei siinä mitä. Mutta minua lähinnä puuduttaa tää sukupuolet hävitetään vihervassarit önnönnönnön. Ei, sukupuolet pysyy kyllä vaikka tilaa annetaan myös niille, jotka eivät ole niin perinteisen kuvan mukaisia miehiä tai naisia. Sinun isyyttäsi tai miehuuttasi ei kukaan ole kieltämässä. Tai vaimosi naiseutta/äitiyttä. Se vaan, että niitä toisenlaisia on, vaikka et heitä hyväksyisi. On naispareja joissa toinen synnyttää ja toinen on puoliso, niin se vaan menee. Onko se uhka sinulle? Ei tarvitse olla. Voit rauhoittua ja jatkaa elämääsi miehenä ja isänä. Olet ulostuloissasi aika jyräävä. Sulla on toki oikeus mielipiteeseesi, mutta joskus kannattaa miettiä, että katujyrällä ajelu väärissä paikoissa voi tuhota paljon pieniä alkuja ja estää kasvua.

  Mutta onnellista kromosomeitaan terveen tytön odotusta teille! Totta, että biologinen sukupuoli on 98% tapauksssa se, mitä saa äidiltä ja isätä, XX tai XY. Mutta on olemassa poikkeuksia, saattaa olla vaikka XXY tms. Luin vähän aikaa sitten jutun Anna-lehdestä (tai menaisista tai vastaavasta) suomalaisesta, joka syntyi ulkoisesti naisen kroppaan, mutta mennessään muissa asioissa lääkäriin häneltä tutkittiin kromosomit ja ne onkin XY. Tarkemmin tutkittuna häneltä löytyi kivesten aihiot sisältään. Että jos kromosomit määrää, niin hän on mies, mutta jos ulkoiset elimet määrää, hän on nainen. Niin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista, pitääpä yrittää löytää tuo juttu!

   Poista
 5. https://www.menaiset.fi/artikkeli/ihmiset-ja-ilmiot/ihmiset/laakari-kertoi-14-vuotiaalle-lauralle-etta-talla-onkin-pojan

  Varmaan tää?

  VastaaPoista
 6. Kannattaisi vähän kiertää maailmaa ettei olisi noin juntti. Esimerkiksi Thaimaassa on kolmas sukupuoli, ladyboy. Kuulunut kulttuuriin tuhansia vuosia. Toivottavasti Aito-Iisakki joutuu konkreettisesti miettimään että miten se isi on tullut raskaaksi?

  VastaaPoista